SAJ nyomtatott áramkör

Gyártás

Tegyen velünk egy virtuális gyárlátogatást a SAJ Electric üzemében és nézze meg, hogyan készítik a világ egyik legnépszerűbb lakossági invertereit!

A SAJ Electricnél a gyártás nagyon szigorú rend szerint folyik. Az alábbi folyamatábra összefoglalja azokat a munka- és minőségellenőrzési fázisokat, amiken minden terméknek végig kell mennie, az alapanyagok beérkezésétől kezdve az elkészült végtermék kiszállításáig. Ezeket a fázisokat fogjuk alább részletesebben is bemutatni és kifejteni.

A SAJ inverterek gyártásának munkafolyamata

A munkakörnyezet

SAJ épület aulája

A SAJ Electric az energiatakarékosság és környezetvédelem elkötelezett képviselője. Az üzemcsarnok megtervezésénél is ez volt a legfőbb szempont.

A SAJ Electric számára nagyon fontos a dolgozók egészségének és testi épségének védelme. Mindenkire odafigyelnek az OHSAS 18001 (munkavédelmi és biztonsági menedzsment rendszer) előírásainak betartása révén.

SAJ üzemcsarnok előtere

A gyártási környezet az ISO9001:2008 előírásainak megfelelően működik. Ebben nagyon lényeges, hogy a dolgozóknak megfelelő legyen az öltözete.

Az üzemen belül mindenki csak az előírt munkaruhában tartózkodhat, különös tekintettel az elektrosztatikus cipő és karszalag viselésére. Az üzemcsarnokba történő belépés előtt mindenkinek kötelezően át kell mennie az elektrosztatikus töltöttség szintjét mérő teszten.

SAJ dolgozó munkaruházata
SAJ elektrosztatikus karperec

Bejövő alapanyagok minőségellenőrzése és raktározása

SAJ alapanyagok tesztje
SAJ alapanyagok tesztje

A SAJ Electric az ISO9001 minőségbiztosítási rendszer előírásait követi. A beérkező alapanyagokat a felhasználásuk előtt szigorú vizsgálatoknak vetik alá.

Minden komponenst leellenőriznek és letesztelnek a méretét, megjelenését, technikai megfelelőségét, elektromos teljesítményét, forraszthatóságát, RoHS megfelelőségét (mérgező anyagoktól való mentességét) illetően.

SAJ alapanyag raktár

Minden alapanyag tökéletes rendben és tisztaságban van eltárolva, pontos raktárnyilvántartás mellett, a könnyű kezelhetőség érdekében.

A raktárkészletet a FIFO (First In First Out) elv szerint kezelik, azaz a komponenseket a beérkezésük sorrendjében használják fel.

SAJ alapanyag raktár

Az érzékeny és kritikus alkatrészeket, amilyenek például a processzorok vagy a tranzisztorok is, elkülönített temperált raktárban tárolják, ahol a belső hőmérséklet és a páratartalom állandó szinten van tartva.

SAJ temperált raktára
SAJ temperált raktára

Nyomtatott áramkör (PCBA) gyártás

SAJ nyomtatott áramkör gyártósora

A SAJ Electric 2015 elején üzembe helyezte a legmodernebb Samsung SMT automata gyártósort, hogy a felületszerelt nyomtatott áramköröket a legnagyobb hatékonysággal és legmagasabb minőségben tudja legyártani.

Mára a SAJ minden termékének az alaplapját és vezérlőkártyáit házon belül állítja elő, ami biztosítja az elektronika egyenletes minőségét és folyamatos elérhetőségét.

SAJ nyomtatott áramkör gyártósora
SAJ PCBA gyártósor
SAJ PCBA gyártósor

A SAJ Electric teljesen automata felületszerelt (SMT) nyomtatott áramkör gyártó gépsora.

Minden elektronikai alkatrészt nagy tisztaságú ezüst pasztával forrasztanak a kártyára.

Félkész termék összeszerelő üzem

SAJ félkész termék összeszerelő üzem

A SAJ üzem gyártási kapacitása több mint évi 300.000 termék.

Az üzemben minden dolgozó szigorú előírásoknak megfelelően dolgozik. A kesztyű viselése kötelező. Az összeszerelő sorok RoHS megfelelőek, azaz a dolgozók a munkájuk során nem találkoznak egészségkárosító anyagokat tartalmazó termékekkel.

SAJ RoHS szerelősor

Az automata gyártósorról lekerülő felületszerelt nyomtatott áramköri kártyákat az összeszerelő üzemben még először egyenként, külön-külön is leellenőrzik.

Egy külön kalibrációs csoport végzi a szerszámok napi szintű beszabályozását, hogy például a forrasztópáka hőmérséklete mindig megfelelő legyen a tökéletes forrasztáshoz.

SAJ félkész termék összeszerelő üzem
SAJ PCBA ellenőrzés
SAJ mikrokód beégetés
SAJ elektronika felületkezelése

Következik a vezérlő szoftver (mikrokód) beégetése a processzorokba, majd az automatikus tesztek sorozata. A teszteredményeket a kártyák egyedi vonalkódja alapján rögzítik.

Az áramköri kártyákat különleges gépi felületkezelésnek vetik alá, ami megvédi azokat portól, nedvességtől, áramszivárgástól, kontakthibáktól és egyéb problémáktól.

Késztermék kezelés

SAJ késztermékek

Az összeszerelt késztermékekre további nagyon komoly tesztek várnak.

Az első ilyen az 1000 Voltos váltóáramú áramütés teszt, amit minden egyes készüléknek probléma nélkül ki kell állnia.

SAJ áramütés teszt

Minden egyes inverternek kétszer is végig kell mennie a teljesen automatizált teljeskörű funkcionalitás teszten.

A második teszt körre az öregedési tesztet követően kerül majd sor.

SAJ automatikus tesztelés
SAJ automatikus tesztelés
SAJ öregedési teszt

Az öregedési teszt kötelező és elengedhetetlen fázisa a SAJ Electric gyártási folyamatának.

A teszt célja az esetlegesen hibás termékek időben történő kiszűrése.

SAJ öregedési teszt
SAJ öregedési teszt
SAJ öregedési teszt

Az öregítő kamrában a hőmérséklet állandó 55 °C-on van tartva és az invertereknek 6 órán keresztül folyamatosan kell ilyen körülmények között üzemelniük, maximális terhelés alatt.

A monitorozó rendszer eközben méri és rögzíti minden egyes inverter működési paramétereit, a jövőbeni visszaellenőrizhetőség érdekében.

SAJ becsomagolás

Az öregítési teszt és az automatizált teljeskörű funkcionalitás teszt második köre után az invertereket gondosan kartondobozokba becsomagolják.

A készülékek innen a késztermék raktárba kerülnek, ahonnan aztán a csomagokat a világ minden tájára, köztük Magyarországra is, kiszállítják.

SAJ berakodás